219 кв. метра общински терен, заключен между улиците „Македония“ и „Христо Ботев“, ще бъде продадена на собственика на павилиона за скара, който се намира там. Днес общинските съветници се съгласиха да продадат мястото, което е общинска собственост.

Мотивът е, че фирмата „ЕМДИ БУРГАС“, която притежава павилиона има вещно право за строеж. Това означава, че Община Бургас, макар и да е собственик на мястото, не може да направи нищо на него без съгласието на притежателя на вещните права. „Реално сме формален собственик, защото не можем да се разпореждаме. Вещните права имат приоритет над собствеността“, коментира Живко Димитров от „Общинска собственост“.

Той зави, че вариантите пред администрацията са два – или да не се прави нищо на терена и общината да не придобие никакви ползи, или да се формира някакъв приход, като продаде терен, който така или иначе е неизползваем. Предложението за продажбата предизвика преди дни недоволството на част от живеещите в района. В терена влиза и зелена площ, която според хората трябва да се запази на всяка цена.

„Улицата е изключително натоварена, шумна и прашна. Тук трябва да се садят дървета, не да се строи“, коментираха живеещите в близкия блок 50. Хората се притесняват, защото според плана за застрояване на това място може да се издигне 8-етажна сграда.

Красимир Калудов от „Средна европейска класа“ даде за пример как на предната сесия Общинският съвет се е съгласил да се отчуждят терени в „Изгрев“, за да се отговори на обществения интерес и да се избегне презастрояване.

„Кое ще натежи повече. Интересите на един предприемач, или обществения интерес на хората от квартала, които не искат да се застроява тази малка зелена площ до домовете им“, коментира Калудов.

Колегата му Бойчо Георгиев от ГЕРБ обаче заяви, че бизнесът не трябва да се спъва, а хората са били подведени, защото няма да се построи 8-етажна, а 4-етажна сграда.

„Там има вещно право на строеж, т.е. човект може да ползва терена без да плаща. При продажбата обаче ще се получи сериозна сума. Три етажа плюс тавани ще се строи. Парцелите, които са градинки си остават градинки. Не трябва да действаме емоционално. Това е законова процедура. Дайте да не спъваме бизнеса на хората. Дайте да влязат свежи пари в общината“, призова Георгиев.

Колегата му Красимира Маркович, която е и председател на бюджетната комисия заяви, че това ще е един добър приход за община Бургас. „Всички развивате популистични мерки срещу Covid-19 – това да отпадне, тази такса да не се плаща. А сега кой ще пълни дупката в бюджета? Мислете трезво върху нещата“, заяви Маркович.

Милен Ненчев от НФСБ, който оглавява и Регионалната дирекция по стротиелен контрол коментира, че по Общ устройствен план на това място е можело да се изгради 8-етажна сграда, а със сегашния подробен устройствен план височината се намалява наполовина.

С 36 гласа „за“, 6 „против“ и 6 „въздържал се“ съветниците се съгласиха да продадат терена. Цената, на която това ще се случи е 213 860 лв.