Четвъртък и петък ще са най-горещите дни у нас през юни. В София температурите тогава ще бъдат 33-34 градуса. Живакът ще продължи да скача до неделя и ще достигне стойности от 38-39 градуса на отделни места.

Валежи ще има на все по-мялко места в страната, каза за БТА главен асистент д-р Анастасия Стойчева, ръководител на Отдел "Метеорологични прогнози" в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В сряда, главно в Източна България и в планините, ще има краткотрайни превалявания с гръмотевици. По-съществени количества валежи се очакват отново в Североизточна България. След сряда и по Черноморието ще стане много топло, с температури над 30 градуса.

В цялата страна ще е сухо. В самия край на седмицата температурите ще се нормализират. В повечето райони ще са между 30 и 35 градуса. Ще има и краткотрайни следобедни валежи, придружени с гръмотевици. Много голяма е вероятността за градушки. По морето това лято няма да има продължителни периоди с валежи и температурите няма да са ниски.

Според сезонната прогноза на НИМХ лятото у нас ще е с температури, близки до нормалните, или по-високи. Повече валежи ще паднат в районите на Западна и Централна България, главно в планините. Най-високата температура през лятото у нас е измерена в Садово през 1916 г. - 45,2 градуса.

Източник: Нова телевизия

Снимка: Дарик