Средно училище „Петко Росен“ отвори вратите си за 40 украински деца. Те ще учат в първото в Бургас частно украинско училище, което ще ползва базата на бургаското. Децата са в начален етап на образование, а идеята на учителите и родителите им е по-бързо да се адаптират и социализират в България.

„Нашите деца са травмирани. Те имаха всичко в родината си. Родителите им имаха работа,  а те имаха приятели, някои ходеха на училище. Идват тук от райони на война и за тях е важно преходът да бъде плавен“, обясни директорът на украинското училище Олена Караваева.

Украинчетата ще учат по учебната програма от своята родина, но ще имат по три часа български на седмица. Децата ще участват и в съвместни извънкласни занимания с връстниците си от СУ „Петко Росен“.

„Искаме да им помогнем, за да се социализират по-бързо. Ще им предоставим учебни ресурси и ще се радвам още от следващата година някои от децата да изберат нашето училище, за да продължат образованието си“, коментира директорът на СУ „Петко Росен“ инж. Даниела Петрова.

Днешният 15-ти септември беше особено важен и за 66 бургаски деца, които за първи път прекрачиха училищния праг именно в СУ „Петко Росен“.

„Днешният ден е благословен празник за учениците, учителите и родителите. Най-вълнуващият ден за българското училище. Скъпи първокласници, за вас този ден ще остане завинаги вашият първи учебен ден. Добре дошли в семейството на СУ „Петко Росен“. Бъдете здрави, успешни, питащи и търсещи новото, интересното и красивото. Нека трудностите не ви плашат, защото до вас ще бъдат вашите учители – загрижени, знаещи добронамерени“, обърна се към най-малките си ученици инж. Петрова.

Да поздрави първокласниците, техните родители и по-големите ученици от бургаското училище дойде и кметът Димитър Николов. Заедно със зам.-кмета по образованието Йорданка Ананиева те влязоха при първокласниците, за да видят кабинетите, които са оборудвани по програмата „Първокласно начало“.

За първи път прага на СУ „Петко Росен“ прекрачиха и осмокласници, които ще се обучават в двете професионални паралелки – тази по „Интериорен дизайн“ и по „Организация и технология на фризьорските услуги“.

„Пожелавам ви търпеливо, достойно и с любов да извървите пътя на знанието“, каза им директор Даниела Петрова. Тя пожела успех и на дванадесетокласниците, които днес започват последната си учебна година. „Пожелавам ви мобилизация и концентрация за учене. Те ща са ви необходими, за да се дипломирате успешно.“

Популярните бургаски изпълнители Арти и Кристина Дончева влязоха в ролята на водещи и поздравиха учениците от СУ „Петко Росен“ за първия учебен ден.