Мотопоход, посветен на борбата срещу домашното насилие, включващ градовете в България и Румъния, ще премине днес и през Бургас, съобщиха от пресцентъра на полицията. Откритата сцена „Охлюва” в Морската градина ще бъде поредният пункт, на който маратонът ще спре около 17,30 ч.

Походът с мотори е организиран в чест на 100-годишнината на Зонта интернешънъл от президентките на 11-те клуба в България и Румъния. Събитието е част от тържествата по случай годишнината на Зонта интърнешънъл, която е най-влиятелната международна неправителствена организация за по-добър живот на жените и момичета в свят без насилие.

Мотопоходът цели събуждане на общественото съзнание, предизвикване на промяна на остарелите стереотипи и социални настройки, довели до това домашното насилие все още да е част от ежедневието на много семейства по света. По социологически данни всяка четвърта жена в даден момент от живота си е била жертва на домашно насилие, а насилието в училищата нараства с тревожни темпове. Все повече са и момичета, ставащи майки и съпруги, преди да са навършили 18 години.

Снимка: Нова телевизия