Над 100 души са се събрали пред Областната дирекция на МВР в Бургас, за да се обявят в подкрепа на фермерите от Индже войвода Димитър Станчев и Ралица Кунева.

Двамата развиват пчеларски бизнес в созополското село, а преди дни обявиха, че затварят фермата си и напускат страната. Поводът е масирани проверки от държавните институции, включително и от Държавна агенция за Национална сигурност /ДАНС/. Ралица и Димитър и днес признаха, че все още не знаят как са нарушили националната сигурност, че да попаднат в полезрението на ДАНС. И допълниха, че искат нормални условия за работа, а не терор.

„Искаме нормални условия за работа. Когато протича една проверка, тя не е страшна. Въпросът е да протече по правилния начин и когато има някакви констатации, има и решение“, заяви Димитър Станчев. Съпругата му допълни, че семейството няма намерение да съди държавата за това, което се случва.

„Държавата това сме ние. Ако се стигне обаче до там, че да съдим държавата и спечелим, ще дарим всичко“, заяви Ралица.

Мнозина от присъстващите са категорични, че проверките са скалъпени, че някой иска да открадне бизнеса на Диитър и Ралица. Местни ги описват като изключително сърдечни хора, които винаги помагат.

„Те са с нас и в добро, и в лошо. Дават работа на хора от селото, без тях не си го представям“, каза и кметът на Индже войвода Атанас Димитров. Обясни, че когато има проблеми, местните са свикнали да търсят подкрепа от кмета и от Димитър Станчев.

В протеста се включиха кметът на Созопол Тихомир Янакиев, председателят на местния парламент Георги Пинелов, местни политици от Бургас и Царево, много хора от Индже войвода и от Созопол също дойдоха, за да подкрепят Ралица и Димитър. Общинският председател на БСП в Бургас Живко Господинов също дойде на протеста. „Аз самият имам малка оранжерия и като производител съм тук“, обясни Господинов.

Димитър и Ралица казват, че и до момента не им е казано какви нарушения са извъришили – точка по точка. Нямат повдигнати обвинения, но работниците им са били разпитвани близо 8 часа в ДАНС. Двамата не успяха да скрият емоциите и сълзите си и заявиха, че при такава подкрепя от страна на хората, със сигурност няма да се откажат и ще опитат да продължат работата си.

Събралите се обявиха, че ще продължат с протестите си в подкрепа на семейството, а днешният им протест приключи с хоро пред скрадата на Областната дирекция на МВР. Мястото е избрано неслучайно, там се помещават бургаските офиси на ДАНС.