Община Бургас получава Морското училище от началото на новата учебна година. Досега то бе държавна собственост, със занемарена и остаряла материална база.

Добрата новина пристигна със заповед на министъра на образованието, с която, считано от 1 септември, Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола" става общинско училище и ще се финансира от бюджета на общината.

Прехвърлянето на собствеността дава зелена светлина за завръщането на Бургас на световната морска карта.

"Общината вече предприема конкретни стъпки да върне старата слава на Морското училище и да го направи водещо в морския бизнес. Ще бъдат положени всички усилия за модернизация на материалната база, за оборудването й със съвременни съоръжения, както и за повишаване качеството на образованието. Вече имаме опит с изграждането на иновативни училища, като ОУ "Александър Георгиев Коджакафалията" и IT гимназията. Морското ще бъде поредното училище на бъдещето в Бургас", заяви кметът Димитър Николов.

За да стане общинска собственост Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов, бе задействана процедура, която започна на 25 юни т.г., когато общинските съветници одобриха предложението на кмета за прехвърлянето на сградите и парцела от държавата на Общината.

"Бургас е морски град и има потребност от кадри в областта на морското дело. Фирмите от сектора настояват и Община Бургас ще бъде гарант за модернизиране на училището - както на материалната база, така и на учебните програми, в които да намерят място и специалистите от бранша в ролята на наставници и консултанти", коментира кметът Димитър Николов.