Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева ще открие днес нов информационен център на известния проф. Ованес Мекенян в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Събитието е насрочено за 11 часа в Лабораторията по математична химия към бургаския университет.

Малцина бургазлии знаят, че проф. Мекенян е един от най-изтъкнатите световни учени в областта на математичната химия. Още в средата на 80-те години на миналия век той изобретява компютърен софтуер, който прогнозира вредните ефекти на химичните съединения – токсичност, канцерогенност и т.н. Уникалното е, че неизвестната за широката публика бургаската лаборатория за математична химия и до ден днешен е несменяем лидер в областта на математичните компютърни модели. Тя дава тон на световната наука, а в нейните офиси се обучават специалисти от най-големите химически концерни на планетата.

 „Проф. Ованес Мекенян е личност, чиито мащаб отдавна е надхвърлил както границите на Бургас, така и на България. Той е образец на учен. Успял е единствено благодарение на ума, волята и образованието си. Не съм сигурен дали нашите съграждани знаят, че през последните 27-28 години бургаската лаборатория за математична химия обучава стотици специалисти, които използват експертизата на проф. Мекенян на всички континенти“, коментира за Gramofona.com общинският съветник и председател на ДБГ в Бургас- Живко Табаков.

Той припомни, че проф. Мекенян преподава из цяла Европа, в САЩ, Япония, Канада, Австралия.

„За неговите заслуги и заради популяризирането на името на Бургас по света, той е удостоен със званието „Почетен гражданин на Бургас”, носител е и на най-голямата награда в областта на науката – „Питагор“. Разказвам подробно тези неща, защото ежедневието ни е твърде обсебено от криминални и жълти новини, а в същото време значими хора, хора като проф. Мекенян, остават в сянка. Когато нашият председател г-жа Меглена Кунева оглави министерството на образованието и науката, ние я помолихме да посети лабораторията на проф. Мекенян. По този начин искахме да демонстрираме две неща. Първо - уважение на институциите към нашия изтъкнат съгражданин и неговия екип. Второ – ние смятаме, че за хора като проф. Мекенян трябва да се говори повече, нобходимо е да се популяризира техния опит и те да бъдат за пример и подражание за младото поколение”, обясни Живко Табаков.

Според него Движение България на гражданите – чрез своя образователен министър, ще заложи на децентрализация в областта на науката и образованието. „Целта на ДБГ в това отношение е да създаде условия за реализация на умните и интелигентните хора не само в столицата, но и в цяла България. Професор Мекенян доказва на практика, че голяма световна наука може да се прави - на първо място в България и на второ – в провинцията.

 Нещо повече, той е един от малкото в страната, който прави самофинансираща се наука, която печели дивиденти единствено на основата на професионалната си изследователска работа. Тоест, неговия научен продукт се продава много успешно и финансира не само бъдещи научни проучвания, но и значителна част от издръжката на университета. Защо не този модел да залегне в основата и на другите научни звена в София“, допълни още Табаков.