За 10 години – от 2015 до 2026 година цената на водата в Бургас скача със 139%. В същото време загубите на дружеството остават непроменени – 54%. Анализът е на Мая Манолова от гражданската платформа Изправи се.БГ. Тя и екипът й днес бяха в Бургас, за да обявят, че внасят жалба до Върховната административна прокуратура заради извънредното увеличение на водата с 59%.

„Тук възниква въпросът, доколко правилно и отговорно се управлява това ВиК дружество. Изправи се БГ бяхме единствената гражданска организация, която се включи в общественото обсъждане. Друго нарушение е, че гражданите въобще не са били уведомени за това повишаване на цената на водата, ВиК Асоциацията е длъжна да проведе обществени консултации и да информира гражданите“, коментира Манолова. Тя допълни, че в бизнес плана на ВиК Бургас е заложена цена на тока от 350 лв. В момента обаче държавата покрива на 100% сумата над 250 лв. Т.е. за бизнеса и ВиК дружествата цената на тока е фиксирана.

Мая Манолова уточни, че вече е поискала среща със служебния министър на регионалното развитие и ще настоява за спешна ревизия на ВиК Бургас и да се разбере, защо ВиК холдингът не е отпуснал кредит на бургаското дружество. „Там има един милиард лева, в този холдинг и той по собствена преценка разрешава кое дружество да ползва заемни средства. Обяснението на холдинга е, че ВиК Бургас вече е взело кредити, които не може да обслужва. Това поставя въпроса доколко ефективно, законно и в интерес на гражданите се управлява това дружество“, допълни още Мая Манолова.

Тя отправи и искане към ръководството на ВиК Бургас да не се възползва от пределната цена на водата, която КЕВР определи. Манолова уточни, че подобно нещо вече се е случвало. В миналия ценови период ВиК Шумен не се е възползвало от тавана на цената, която тогава КЕВР са определили.

Мая Манолова допълни също така, че действията на бургаския кмет Димитър Николов и негови колеги от областта, които обжалват в съда цената на водата, са „удар в празното“.

„Няма как да поправи своето поведение, а именно съгласието на Общинския съвет и липсата на възражение със жалба в съда, защото кметовете и гражданите не могат да обжалват цената на водата и да атакуват решенията на КЕВР.“