Лозенец празнува днес 100 години от основаването си. „Това е едно много интересно населено място. моите прародители са емигрирали след Балканските войни и се сред създателите на селото“, разказа кметът на община Царево Марин Киров.

Негов прапра дядо е бил и последният кмет на турското село, от което всъщност идват лозенци. В навечерието на празника Киров пожела на жителите на Лозенец да продължат да развиват селото.

„Лозенец е еталон за културен туризъм в добрия смисъл на думата и за нощен живот в добрия смисъл на думата. Ние като Община сме заложили и много инвестиции. Започваме пътя Царево – Лозенец, ще изградим и нов път от Лозенец до Корал, ще асфалтираме улици и в самото село“, допълни градоначалникът. Тази година още едно царевско село - Изгрев ще празнува 100-годишнината си.

Днес в 19 часа на площада ще се проведе голям концерт с участието на Женска битова група към НЧ „Искра-1952”- Лозенец. На сцената ще се качат и детският танцов състав на курортното селище. В празничната програма ще се включи и гайдарската група към Фондация „Зарина” - Царево. Концерт на площада ще изнесе и фолклорен ансамбъл „Странджа”.