Лозари от Бургаска област са силно притеснени, че тази година няма кой да им изкупи произведеното грозде, научи Грамофона нюз. За проблема е било алармирано още преди две седмици на кръгла маса в Созопол, казаха пред екипа ни хора, участвали в дискусията.

Това, което най-много тревожи бранша е, че предходни години по това време хората вече са знаели кой ще им изкупува гроздето и на каква цена. Това обаче в момента не се случва, а само след две седмици започва беритбата на бялото грозде.

„Проблемът е голям и той започна още през миналата година, тъй като тогава кампанията започна късно, после спря и цените на изкупуване се сринаха до 20 стотинки за килограм заради голямо предлагане. Такава цена имаше преди 15 години”, обясни пред Грамофона нюз лозаропроизводителят от руенското село Просеник Селим Иса.

Притеснен лозар от Камено коментира пред екипа ни, че обработва 70 декара, от които вади близо 40 тона грозде. В момента мъжът си скубе косите и се чуди какво ще прави с всичката тази продукция, при положение, че не може да я използва за собствено производство, нито да я изнесе за чужбина.

Хората са ужасени от факта, че ако не им бъде изкупена продукцията, ще са принудени да изхвърлят стотици тонове грозде на боклука. Според засегнати от бранша една от причините за неизкупуването от винзаводите в региона, е капацитетите на винзаводите били запълнени още от миналата година.

Други са на мнение, че заводите се снабдявали с по-евтино грозде от съседна Румъния. Производителите вече са сезирали земеделското министерство и настояват за спешна среща и помощ от държавата. Според него, ще е много жалко такъв традиционен и приоритетен отрасъл като лозарството, да бъде унищожен.

Грамофона нюз опита се да свърже с местната Лозаро-винарска камара и с областната структура на Изпълнителната Агенция по лозата и виното. От двете институции обещаха коментар в следващите дни.

 

Снимка: Дарик