Килимът е неизменна част от интериора на почти всеки български дом. Често обаче не си даваме сметка, че той е и една от най-замърсените вещи в жилището ни. По него стъпват всички и той се превръща в истински развъдник на бактерии и акари.

В Турция и арабските страни традицията е килимите да се перат поне веднъж на три месеца. Обикновено те са в светли цветове и всяко замърсяване се вижда. При нас обаче традицията е килимите и пътеките да са тъмни, за да „търпят на ползване“, без да си даваме сметка, че така вредим и на здравето си, защото всички замърсители, натрупани в килима, след това се разпространяват във въздуха и ние ги дишаме.

 Няма по-подходящ начин да освежим своя килим от този да му осигурим професионална грижа.

 В Бургас безспорният фаворит в сферата на химическото чистене, прането на килими и промишленото пране е „Белина Еко“. Фирмата е на пазара от 1997 г. и смело внедрява най-модерните технологии в процеса си на работа.

 Още преди да навлезе концепцията "Да живеем еко", за фирмата става приоритет  екологичното обработване на тъканите, което я прави предпочитан избор, както за хора с алергии, така и за хора, които държат на здравословната среда на живот.

С дългогодишния си опит в прането на килими „Белина  еко“ се е специализирала в работата с различните материи килими.

Тази машина изтупва килима преди да се изпере, като прави 200 удара в минута и по този начин сваля целия прах, пясък и вътрешни замърсявания.

За предварителното деташиране на петната се използват препарати, сертифицирани по всички европейски изисквания за екологичност, антистатичност, антибактериалност, антиалергичност.

Прането се извършвас 8-дискова професионална перална машина, гарантираща качество на усулгата, с автоматично изплакване, изсмукване и омекотяване на килима.Центрофугира се с високотехнологична центрофуга, а изсушаването е в специално оборудвано помещение, което гарантира бухването и разресването на власинките.

Последният етап от процеса е ароматизиране, разресване, изчеткване и изсмукване на останали частици със специална машина. Именно нейна е „заслугата“ килимът да стане пухкав, стъпвайки, да „потъваш в него“.

Ето и съветите на професионалистите от „Белина Еко“ в грижата за килимите в помещенията:

-  Изпирайте килимите поне два пъти годишно;     

-  У дома не стъпвайте върху тях с обувки, дори и със замърсени домашни пантофи;

- Не позволявайте на домашните си любимци да лежат върху тях и да извършват физиологични дейности. Само за 24 часа един такъв килим би се превърнал в „бактериологично гнездо“,което може да обостри силно алергични реакции и сърбежи;

- Редовно го почиствайте с прахосмукачка;

- Не позволявайте на децата да рисуват, драскат или залепят части, когато си играят в зоната на килима – винаги има риск от разливане и погром на част от повърхността му . Това се отнася и за карането на кънки и ролери в домашни условия.

- Разлятите течности върху килимите трябва да се изчистват възможно най-бързо, за да се избегне увреждане на килима. Задължително до седмица след като сте заляли килима и почистили петното му сами, направете основно изпиране на килима, така петната няма да останат маскирани в тъканта и ще избегнете повторната им поява с времето;  

- Тупайте килима си или го почиствайте с пара у дома. Това няма как да го направи много по-чист от състоянието, което е в момента, но щеви отърве от праха, яйцата на акарите и замърсявания, които са на бактериологична основа.

- Внимателно избирайте фирмата, която ще направи основното почистване на килима ви. Задължително при подбора трябва да знаете, че той първо трябва да бъде изтупан /за да се премахнат всички едри замърсявания и прах от основата му/, след това следва да бъде почистен със специални дезинфекциращи препарати и изчеткан, сушенето му следва да не е навън под простора за седмица или 10 дни, защото рискът от развиването на мухъл и полепването на допълнителни замърсявания, е много по-реален във времето.

Накрая е добре килимът да се изчетка и мине със специална вакум машина за разресване и изсмукване на остатъчния прах и от власинки,натрупани между хафа на изделието.

- Улеснете почистването на дома си като в летните месеци прибирате килимите си изпрани и почистени в килера или таванското помещение /задължително опаковани/.

Белина Еко: Заявка за взимане на килими на телефон: 0878/278-222

Безплатен транспорт за гр. Бургас

 

Източник и снимки: Фактор.БГ