Една от емблемите на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Лабораторията по математична химия, отбеляза 40 години от създаването си. Гост на тържеството беше президентът Румен Радев.

„За мен е чест да съм патрон на това знаково събитие за честването на 40 години от създаването на Лаборатория по математична химия в Бургаския държавен университет. Такива научни постижения превръщат България в модерна държава, чрез мобилизация на интелектуалния потенциал и обединяване на науката с практиката. Тази лаборатория е модел за бъдещето на България като просперираща високотехнологична държава“, каза Румен Радев.

По време на събитието бе прочетено Постановление за връчване на почетния знак на президента на проф. Ованес Мекенян.

Лабораторията по математична химия към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ чества на 17 май 2024 г. 40-годишнината от своето създаване. Около четиридесет млади специалисти, под ръководството на нейния основател, проф. Мекенян, реализират постижения в областта на моделирането на токсикологични и екологични ефекти чрез разработка на т.нар. QSAR, математически модели, чрез които могат да се прогнозират физикохимичните и биологични реакции на веществата.

За своите изключителни постижения проф. Мекенян е удостоен с наградата „Питагор“ (2012 г.) и с престижната награда Lifetime Achievement Award (2021 г.). През 2009 г. е обявен за почетен гражданин на Бургас.

„Лабораторията е една от нашите емблеми, която е разработила научни продукти, известни в целия свят и осъществява симбиоза между науката и практиката, като показва как може да се печели от наука“, каза ректорът на Университета проф. Христо Бозов. Той пожела след десет години, на 50-годишния юбилей на лабораторията, работещите в нея да са над 50 и честването да се състои в нова аула на университета.

Почетни гости на събитието бяха областният управител проф. Мария Нейкова, кметът Димитър Николов, зам.-кметът по „Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики“ Михаил Ненов, д-р Илко Семерджиев и д-р Милен Врабевски, членове на Управителния съвет на настоятелството на университета, представители на Търговско-индустриалната камара, бивши ректори на Бургаския държавен университет.

„За Бургас е чест и привилегия, че този уникален екип работи на неговата територия. Проф. Мекенян и колегите му са гордост за нашия град“, бяха думите на Димитър Николов при поднасянето на почетния плакет „Компас“ на видния учен.

Проф. Мекенян сподели, че оглавяваната от него лаборатория е световен лидер в научното направление „Прогностична токсикология“. Той изтъкна, че предстои сключването на нови договори между лабораторията и водещи световни концерни.

Завладяващ факт е, че в лабораторията постоянно се обучават специалисти по индустриална химия от целия свят. Над двадесет световни фирми използват подготвения от нея софтуер и плащат годишен лиценз.

Бургаският областен управител Мария Нейкова поднесе на проф. Ованес Мекенян най-високото отличие на областната администрация.

Професорът получи още множество отличия и награди. Ректорът на университета му връчи Кристалния приз на висшето учебно заведение. От своя страна Мекенян поднесе плакети на почетните гости и приятели на лабораторията.