Елитната езикова гимназия ПГЧЕ „Васил Левски“ изненада приятно колеги от три партньорски училища. От 8 до 11 юни бургаското училище е домакин на среща по Национална програма „Иновации в действие“, а гости са преподаватели от ЕГ „Иван Вазов“- Пловдив, ОУ „Васил Левски“-с. Книжовник, Хасково и АЕГ „Гео Милев“ - Бургас.

Още в първия работен ден домакините ги посрещнаха с питка и мед. Бургазлии подготвиха за партньорите си викторина, включваща въпроси за характерни изрази, ястия, места и известни личности от Бургас.

Пловдивчани и хасковлии се оказаха доста добри в познанията си за морския град и отговориха на всички въпроси, с което дадоха сериозна заявка за получаване на званието „почетен бургазлия“.

Директорът на Руската гимназия Весела Иванова представи и разказа пред гостите по какви проекти работи училището и какви са му бъдещите планове да се развива като модерно и съвременно.

Старши учителите по руски език и математика, Нели Кацарска и Милена Андонова презентираха пред присъстващите най-интересните дейности и събития от последната учебна година. Акцентът бе върху проекто-базираното обучение и иновативните седмици, по време на които се представят множеството междупредметни проекти на ученическите екипи.

Информацията и продуктите от голяма част от проектите са публикувани в блога на гимназията, проследяващ иновативната и проектната дейности на гимназията през последните три години. Гостите проявиха голяма заинтересованост, задаваха въпроси и споделиха мисли и идеи за развитието на иновациите в училище.

Те имаха възможност да видят и представянето на част от изследователската дейност на четири екипа ученици от IX и X клас с ръководители Ваня Димчева- Костаниян – старши учител по биология, Светлана Мушева - старши учител по химия и Лиляна Борисова – старши учител по английски език по проекта „Инвазивни видове в България.

В кадър „пришълците“ представя сериозните проблеми, които могат да произтекат от разпространението на видове, привнесени от други ареали на разпространение на територията на Европа, в частност в България.

В срещата взе участие и Венета Иванова – старши експерт от РУО – Бургас. Тя даде висока оценка за иновативната дейност на ПГЧЕ „Васил Левски“. Вечерта завърши с разходка по забележителни и значими места за Бургас.

В следващите дни домакините са подготвили още интересни събития, проекти и посещения на интересни места в града. Гостите бяха подготвили подаръци, които да останат като добър спомен от срещата и символ на доброто партньорство.