Районният съд в Несебър може да се изправи пред сериозен проблем с провеждането на съдебни заседания в бъдеще заради липса на съдебни заседатели. Това стана ясно на брифинг на председателя на Апелативен съд – Бургас Деница Вълкова. По нейните думи, към днешна дата кризата със съдебните заседатели в Бургаско следва да се счита за преодоляна с изключение на две съдилища. Едното е в Несебър, другото – в Тополовград.

Предстои на 17 и 18 декември клетва да положат избраните съдебни заседатели за мандат 2020-2024 г. за Окръжен съд – Бургас и за Районен съд – Бургас.

На брифинга съдия Вълкова представи пред журналисти единния шаблон на електронните страници на съдилищата в страната, разработен от Висшия съдебен съвет по проект по ОП „Добро управление“. Апелативен съд – Бургас и Окръжен съд - Бургас бяха първите в района, който стартираха новата визия, а към днешна дата всички съдилища в страната изглеждат по един и същ начин. Тя обясни, че основните функционалности от предишния сайт на Апелативния съд са запазени поради значението им за потребителите и тяхната уникалност.

В новия унифициран шаблон на страниците е разработен раздел „Правна помощ“, откъдето всеки гражданин, който отговоря на съответните изисквания, може да заяви и получи правна помощ. Целта е да се гарантира равен достъп на лицата до правосъдие чрез осигуряване и предоставяне на ефективна правна помощ, която се осъществява от адвокати и се финансира от държавата, обясни председателят на Бургаския апелативен съд.

На сайта на съда вече са публикувани: Закон за правната помощ, информация за предоставяне на правна помощ, унифицирани процедури за правна помощ, бланки за заявка и декларация за семейно положение и др. От правна помощ могат да се възползват безработни, социално слаби, болни хора и всички, които не могат да си позволят заплащане на адвокатско възнаграждение.