Повод е патронният празник на гимназията

Интересна и поучителна видеоконференция се проведе по обед в сградата на Руската гимназия в Бургас. Поводът е патронният празник на училището. Чрез електронна платформа среща от близко и далече си дадоха ученици от ПГЧЕ „Васил Левски” заедно с български и руски космонавти.

Бургаската Руска гимназия бе гост във видеоконференцията поради факта, че е най-голямото училище в България, в което руският език се изучава като първи чужд език.

Близо 15 ученици от гимназията, които имат интерес към физиката и космонавтиката, се включиха с огромно удоволствие в разговорите и обсъжданията.

Най-активни с въпросите си бяха дванадесетокласниците Иво Атанасов и Габриела Вълчева, които питаха всичко най-важно и интересно покрай това какво е чувството да полетиш или какво е да си в безтегловност. Част от въпросите към космонавтите бяха за положителните моменти при полета и рисковите ситуации.

Отговорите на въпросите даваха руският космонавт Александр Лазуткин, първият българин излетял в Космоса Георги Иванов и колегата му Красимир Стоянов.

Интересни плакати изработиха и показаха пред всички и дванадесетокласниците Нивелин Иванов и Мария Димова. Видеоконференцията беше много полезна на децата, споделиха те след края й и си пожелаха много нови бъдещи срещи.

Ръководството на Руската гимназия си партнира успешно с Руския културно информационен център и заедно провеждат съвместни мероприятия, насочени към учениците. Факт са многото награди, получавани всяка година, каза пред екипа ни Весела Иванова.

Освен учениците от 10 и 12 клас, в онлайн срещата присъстваха директорът на гимназията Весела Иванова, учителите Таня Самоковлиева, Мария Цветанова, Татяна Георгиева, педагогическият съветник Димитър Желев и Николай Фенерски.