От днес до 19 юли Бургаският залив ще ври и кипи от кораби, катери, самолети и вертолети от 10 държави, членки на НАТО. Поводът е националното военноморско учение „Бриз 2020“ на ВМС на Република България.

На Морската гара в Бургас вече акостираха част от плавателните съдове, които ще се включат в учението. Участват 9 държави с 27 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 самолета, 7 вертолета и 2413 военнослужещи от военноморските сили на България, Белгия, Грузия, Гърция, Италия, Испания, Румъния, САЩ, Турция, Франция, Втората постоянна военноморска група кораби на НАТО и Втората постоянна противоминна група кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и 117 души от 24 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление, неправителствени и частни организации. Щабът за контрол на учението ще се развърне в Пункта за базиране Бургас на Флотилия бойни и спомагателни кораби, намиращ се в Атия.

Различното тази година е, че учението ще се проведе при строги правила за безопасност, свързани с епидемията от коронавируса. На екипажите няма да им бъде разрешено да слизат от корабите. Всички културни мероприятия, които се провеждаха традиционно през миналите години в рамките на „Бриз“, сега са отменени.

Учението е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО. Провежда се в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в полигони, които са обявени своевременно. Ръководител на „Бриз 2020“ е командирът на нашите ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

В учението се използва фиктивен сценарий, който пресъздава обстановка в различни части на света. Целта е българските военни моряци да се подготвят съвместно със съюзниците от Алианса и партньорите от правителствени и неправителствени организации и институции.

По време на „Бриз 2020“ се провежда операция за морска сигурност в отговор на криза. Ще се отработват различни епизоди на брега и по море. Сред тях са борба с пожар на търговски кораб в пристанище, операция по овладяване на похитен плавателен съд, стрелба по въздушна цел, атака на подводница с използването на противоподводни бомби и др.

Специално за учението на 17 юли се очаква в Бургас да пристигне президентът Румен Радев.