С чествания пожарникарите отбелязаха професионалния си празник. Събитието се проведе пред Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Бургас.

Програмата започна в 11:00 часа с брифинг на комисар Васил Василев – началник на РДПБЗН – Бургас. „Поднасям благодарности към колегите от областта за усърдието и упоритостта по време на дежурствата и отработването на произшествия. Благодаря за подкрепата на общините и Общинските съвети. Пожелавам на всички колеги от областта и на техните семейства здраве! Нека всеки ден доказваме, че умеем да се справяме със задълженията си, че сме инициативни и упорити. Поздравявам ви с утрешния празник“, каза Василев.

Той обърна внимание на новата сграда на пожарната в Карнобат. „Сградата, в която бяха разположени колегите от Карнобат, които обслужват и Община Сунгурларе, беше от 19-ти век в изключително унизително състояние. Със средства на МВР беше разработен проект и в продължение на година и половина всички колеги от Карнобат съдействаха денонощно. Получи се нова, прекрасна сграда“, каза комисар Василев и допълни, че сградите в Созопол и Малко Търново също са реновирани през последните месеци.

Василев спомена и за недостига на лични предпазни средства, както и на финансови средства за поддръжка на техниката и пожаро-техническо въоръжение.

„С изключение на Бургас повечето общини имат по двама човека на дежурство – един водач и един пожарникар. Няма как двама човека да реагират адекватно, така че доброволните формирования са нещо много важно“, обясни още комисарят.

По повод празника бяха наградени и деца в различни възрастови категории, участващи в конкурс „С очите си видях бедата!”.

Бяха положени и венци на паметника на загиналите по време на служебния си дълг пожарникари. Пожарникари и присъстващи запазиха минута мълчание.

На церемонията присъстваха директорът на ОД на МВР Бургас старши комисар Калоян Калоянов, началникът на Регионално жандармерийско управление главен инспектор Стоян Грозданчев, зам.-областните управители Божан Божанов и Асен Бонджев, и зам.-кметът Красимир Стойчев.