Колите на служителите от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ ще бъдат със специален режим на движение. Това съобщи пред Грамофона нюз шефът на агенцията Галин Николов. Наредбата за промяната се разработва съвместно с МВР и трябва да е факт до няколко месеца.

Пред екипа ни Николов отрече масови инциденти със служителите от Агенцията, макар само преди няколко дни инспектори да бяха нападнати с камъни от бракониери.

„Случаите не зачестяват, а конкретният беше инцидентен. Служителите ни бяха замеряни с камъни по време на наша проверка, защото бракониерите се опитали  да си предпазят имуществото. Нашето задължение беше да опазим рибния ресурс и ние си свършихме работата”, коментира Николов.

Той е категоричен, че промените в Закона за рибарството са помогнали за намаляването на инцидентите и този със замерянето с камъни е първият от година и половина.

„Служителите ни вече имат повече права. Имат право да задържат бракониери, да спират и проверяват коли. Доволни сме от направените промени, няма да спрем да работим и оттук нататък ще засилим контрола още повече”, категоричен бе шефът на ИАРА.

Той не пропусна да отбележи, че проверките срещу бракониерските набези са непрекъснати.

„Специално за Мандра и Вая проверките са ежедневни. Постоянно се обхождат, имаме и денонощна охрана”, допълни още Галин Николов. Само за януари инспекторите му са съставили около 150 акта.