„Явно птиците край Бургас слушат радио, четат Интернет сайтове и вестници щом токовите удари в „Банево“ и „Ветрен“ рязко намаляха след разгласяването на проблема. Това всъщност ни кара да мислим, че този проблем не е свързан само и единствено с тях“. 

След тези думи адв. Драгомир Ошавков връчи на представителите на компанията копие от подготвената до Комисията за защита на потребителите колективна жалба и подписана от над 400 души – живеещи в кварталите „Сарафово“, „Банево“ и „Ветрен“.

Според колективното мнение на парафиралите подписката, EVN предлага некачествена услуга на своите изрядни платци, а обяснението за пернатите, които предизвиквали смущенията, кацайки върху жиците, определиха като недостоверно. 

Желанието им е за поставяне на лицензирани от компанията уреди, които да регистрират промени в подавания ток, обезщетение за повредени уреди и по-ниски сметки за ток, което би било прецедент за страната ни.

„Щом имаме договори нещата са ясни – ние си плащаме, а вие ни предоставяте услугата, за която си плащаме. Когато тази услуга не отговаря на разписаното в договорите ни би следвало да бъдем обезщетени по някакъв начин“, коментираха жалбоподателите.

Днес от електроразпределителното дружество обявиха, че има осигурени средства за изпълнението на мащабния проект по изграждане на подземни трасета, които да елиминират бъдещи проблеми с електрозахранването в горепосочените квартали.

До месец ще бъде проведена поредната от серия срещи с представители на Европейската комисия, добавиха от EVN. Проектът е за близо 5,5 млн. евро и по предварителни планове дейностите по него трябва да приключат до 2026 година.

С този дълъг период обаче абонатите в трите бургаски квартала съвсем не са съгласни.

„Разбираме, че EVN не желае до поеме отговорност и да изплати обезщетения. Вместо това ни обещаха проект, който да вкара кабелите под земята, защото сега птиците кацали върху тях и предизвиквали сривове в електрозахранването.

Това е несериозно! И го доказват последните няколко дни, в които почти няма проблеми с тока в трите бургаски квартала. Любопитно е, че при всяка медийна реакция тези проблеми изчезват. По всичко личи, че освен птиците има и нещо друго“, коментира адв. Ошавков.

Копие от подготвената колективна жалба ще бъде изпратено до КЕВР, регионалното министерство и др. институции с отношение към проблема.

За аналогични проблеми съобщиха и жителите на село Маринка в началото на март, тази година. Месец по-късно от EVN осигуриха резервно захранване за населеното място с връзка с бургаския комплекс "Меден рудник". Жителите там също подготвиха протестна подписка със стотици подписали се. На отделни адреси в селото бяха поставени и измервателни уреди, които отчитат напрежението, подавано към домакинството. 

Източник: https://dnews.bg/