Изоставен Опел с ямболска регистрация къса нервите на живеещите в района на ул. „Мария Луиза“. Мястото е изключително натоварено, а битката за всяко свободно паркомясто е ожесточена. Колата обаче стои необезпокоявано повече от 2 години, оплакаха се бургазлии.

Те обясниха, че са подавали сигнали до Общината, но изгниващото возило продължава да стои. На задното му стъкло дори има залепен фиш за неправилно паркиране. Оказа се, че колата е в процедура за премахване, която обаче няма да приключи скоро. Причината – собственикът на автомобила е починал.

„Това е чужда собственост и ние не можем да премахнем колата без да е открит нейният притежател. В този случай процедурата се усложнява, защото трябва да се свържем с наследниците на починалия собственик. Те трябва да решат дали ще си приберат колата, или тя ще бъде премахната от нас“, обясни Петя Димова – началник на отдел „Контрол и административно-наказателна дейност по опазване на околната среда“.

Самата процедура по премахването на подобни коли и преместването им в автоморга отнема около 6 месеца. За да бъде премахнат подобен автомобил от местната администрация, то колата трябва да не е минавала технически преглед в рамките на две години от датата на последния. Едва тогава може да се задейства процедурата.

Самата процедура изисква след направената проверка първо да се издаде констативен протокол. След това се издирва собственикът и се издава акт за доброволно премахване на колата.

Следва заповед за принудително премахване и едва тогава изоставеният автомобил може да се изтегли от мястото, което заема. Въпреки че процедурата е бавна и тромава, за 10 години в Бургас от общината са успели да премахнат над 3000 автомобила.