На днешния 14 февруари, който освен празник на любовта е и Трифон Зарезан по стар стил, много кметове и техни заместници от цялата Бургаска област се включиха в зарязването на лозите.

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев отиде да зарязва в село Крушевец, където заедно с местния кмет Милка Стамболиева поля корените със светена вода и червено вино. Масивът бе осветен и всички си пожелаха плодородие и добра реколта. Празникът продължи на площада с надпревара за най-доброто вино и много веселба.

Поморийският кмет Иван Алексиев се включи в традиционния ритуал по зарязване на лозята в лозовите масиви край град Каблешково. Посрещнати по стар български обичай с погача, мед и сол и под звуците на гайда и тъпан, в зарязването участваха местният кмет Ивайло Иванов и председателят на Общински съвет Поморие Адам Адамов.

Първите лозови срезове се поливат с най-доброто миналогодишно вино, за да дадат добър плод. Прави се за пример и добра поличба. Това споделиха стопаните на лозови масиви, сред които и председателят на земеделската кооперация в Каблешково Васил Господинов.

„На всички лозари, винари и винопроизводители пожелавам богата реколта - лозя, отрупани с ароматно грозде и бъчви, пълни с омайно вино“, каза кметът Иван Алексиев и поздрави всички присъстващи и празнуващи на днешния ден с пожелание за здраве, берекет, плодородна и успешна година.

Празникът, посветен на лозарите и виното, започна пред НЧ „Атанас Манчев“ гр. Каблешково с богата програма, изпълнена от самодейци от читалището, включваща и дегустация на домашни вина.

Присъстваха десетки жители и гости на гр. Каблешково и общински съветници.

С ритуално зарязване и винени конкурси и жителите на община Приморско почетоха празника на винарите, лозарите и кръчмарите Трифон Зарезан.

Село Ново Паничарево в зарязването се включиха главният секретар на община Приморско Мария Георгиева и местният кмет Яна Жекова. Веселието продължи на площада, където се извиха кръшни хора, а малко по-късно жури от познавачи на виното и ракията избраха най-добрите производители. При червените вина 1 място зае Костадин Тарпанов, най-пивкото бяло вино е на Дарина Петрова, а при розето наградата отиде при Марийка Магриотова. При твърдите напитки  ракията на Атанас Иванчев спечели одобрението на журито.

В Ясна поляна, Писменово и Веселие също останаха верни на традицията и ритуално „зарязаха”лозята. И тук производителите на вино бяха подложени на оценка за майсторлък.

В Ясна поляна ритуалът по зарязването беше извършен в дворът на семейство Орманови, където дойдоха жители и гости на селото, а под съпровода на гайдата се изви хубаво българско хоро.

Състезанието при червените вина, беше едно от най-оспорваните, с равен брой точки се класираха Димитър Тодоров, Благой Орманов и Тодор Симеонов. Наградата за най-добро бяло вино грабна Минчо Магриотов, а за най-пивка ракия Ламбо Цацаров.

Във Веселие изявени винопроизводители предоставиха най-доброто от своето производство, за да се окичат с титлата „Цар на виното“. Журито имаше тежката задачата да опита и оцени гроздовия еликсир и да постави оценка на участниците.

Журито класира при червените вина на първо място Огнян Райчев, второто място зае Ценко Цанков, а трето Вълчо Бахов. При бялото вино се отличиха съответно на първо, второ и трето място Вълчо Бахов, Иван Арабаджиев и Апостол Драчев.

За най-добри ракиджии в селото бяха определени Мартин Василев - първо място, Апостол Драчев- второ място, и Ценко Станков на трето.

Празникът споделиха главният секретар и главният счетоводител на Общината – Мария Георгиева и Дукена Коемджиева.

В село Писменово за най-добър винар за реколта 2019 бе определен Дамян Дринков.

В Приморско ритуалът по зарязването беше извършен в две къщи на семейство Филипови и  Парушеви. Домакините посрещнаха ансамбъл „Приморско“ и групата за стари градски песни „Морска звезда“ с художествен ръководител Христо Йорданов и заедно извършиха стария български обичай. След което се отправиха към площадът на града за едно кръшно българско хоро.

Трифон Зарезан бе тържествено отбелязан и в община Несебър. Село Гюльовца бе домакин на десетия юбилеен Празник на младото вино. Гости на честването бяха зам.-кметовете Иван Гургов и Лазар Япаджиев.

В традиционния конкурс за най-добро бяло и червено вино, организиран в Гюльовца, се включиха 18 майстори винари. Първенец в конкурса за най-добро червено вино тази година стана Милен Гроздев с подгласници  Алекси Василев и Илия Никитов съответно с второ и трето място. Сред майсторите на бяло вино първа награда получи Стою Киряков, второто място бе присъдено на Алекси Василев, а третото на Стойко Адамов.

Традиционното за тази дата зарязване на лозята бе извършено и в Земеделска кооперация  „Несебър“. На място в лозовия масив молитва за благословение, добра реколта и хубаво вино отправи отец Петър от несебърския храм „Св. Успение Богородично“. Първи символичния жест на зарязването направиха Стайко Гургов – председател на кооперацията и зам. кметът на общината Лазар Япаджиев.

Снимки: Пресцентровете на общините