„Злоба. Още не могат да се справят със загубата на изборите и използват всеки начин, за да дискредитират Община Созопол.“

Така кметът на морската община Тихомир Янакиев коментира обвиненията на ГЕРБ, че е вкарал секта в Созопол. Става въпрос за събитието „Пробег на мира“, в който и Созопол се включи тази година. Общинските съветници на  ГЕРБ са отправили питане към Сливенската Митрополия, за да се изясни религиозният статут на организацията „Шри Чинмой Център“, която организира събитието.

„Това е организация с нестопанска цел, която не е регистрирана по закона за вероизповеданията. Не виждам защо трябва да се намесва религията в темата за мира“, коментира Тихомир Янакиев.

Той уточни, че тази година и президентът на Португалия също е участвал „Пробега на мира“, а преди две години това е направила и кметицата на София Йорданка Фандъкова.

Нещо повече, на събитието от февруари 2018 год. редом до Фандъкова са шампионът Йордан Йовчев, волейболистът Евгени Иванов, музикантът Теодосий Спасов. Събитието се е провело в присъствието на главния секретар на Министерството на спорта Асен Марков.