Най-голямото перо за една община по отношение на ел. енергия е уличното осветление. Много от големите администрации в страната настръхнаха от последните си сметки за ток, но потърпевши са и по-малките.

Такава е и община Руен в Бургаска област. Кметът й Исмаил Осман не помни в годините назад да е плащал повече от 350 000 лева за улично осветление на година. Последната сметка, за 2021 г, която той е платил е за 600 000 лева, разказа пред екипа ни Осман.

„Септември месец миналата година направихме актуализация на бюджета, за да пренасочим средства, с които да доплатим за осветлението. Ползвахме пари, които бяха предвидени за други неща, иначе трябваше до декември да гасим уличното осветление, което в 21 век е невъзможно“, обясни руенският кмет.

За годините, през които той е бил кмет, винаги е плащал между 280 000 и 330 000 лева на година за улично осветление.

„Сега, откакто сме на свободния пазар, крайната сума е в пъти по-висока. За мен общините не трябва да бъдем като фирмите. Държавните учреждения трябва да са като битовите клиенти“, е на мнение кметът на Руен.

Той намира и друго решение на проблема. Общините да плащат до 180 лева на мегават час, а разликата да я поеме държавата.