Бургаски клиенти на магазини за китайски стоки получавали при плащане по две касови бележки. Това разказа за Грамофона говорителят на НАП-Бургас Христо Узунов. Преди няколко часа от приходната агенция информираха, че три големи магазина в града ще бъдат запечатани.

Причината е неиздаване на фискални бонове, а бележки на китайски език. Узунов определи действията на търговците като двойно счетоводство и допълни, че проверяващите не са попадали в подобна ситуация.

„Магазините реално разполагат с касови апарати, но рядко ги използват. На клиентите са давани вместо задължителни фискални бонове, бележки с надпис на закупената стока на български език, а всичко останало по нея е на китайски език. Някои от клиентите дори са получавали и двете – и бон, и бележката на китайски език. На други пазаруващи въобще не е бил издаван касов бон”, допълни още Узунов.

Тепърва предстои да стане ясно каква сума невнесен данък дължат магазините. От приходната агенция в морския град за сетен път припомнят, че издаването на касова бележка трябва да става веднага след заплащането на стоката, а не след изрично напомняне или настояване от страна на клиента. 

Снимка: НАП-Бургас