Жители на комплекс „Меден рудник“ искат изграждане на изкуствени неравности от вида „легнал полицай“ пред пешеходните пътеки на автобусните спирки, намиращи се по бул. „Александър Георгиев-Коджакафалията”, в участъка между бул. „Захари Стоянов” и кръстовището при бл. 216. Те са изпратили писмо с подписка до кмета и до отговорните фактори в Община Бургас, имащи отношение към проблема, показа справка на Gramofona.com в Общинския съвет.

Новоизграденият бул. „Александър Георгиев-Коджакафалията” е един от основните коридори за преминаване на пътнотранспортни средства в посока към и от к-с „Меден рудник”. По него се движат и автобусите от бързата линия на градския транспорт, което от своя страна доведе до увеличаване на пътникопотока. Новата пътна настилка, правият участък и увеличеният трафик по булеварда създават реални предпоставки за възникване на пътни инциденти в района, мотивират искането си хората.

Според Правилника за движение по пътищата, ограничението на скоростта в населени места е 50 км/час. Повечето водачи обаче изобщо не го спазват, особено в правия и добре поддържан участък между бул. „Захари Стоянов” и кръстовището на бл. 216., където минават десетки пешеходци, а в близост има и две автобусни спирки на градския транспорт.

„Блок 252 се намира в непосредствена близост до автобусна спирка „Захари Стоянов” и живущите в него ежедневно стават свидетели как в късните часове на денонощието някои шофьори на автомобили и мотоциклетисти преминават по гореспоменатия участък с опасно висока скорост и си организират надпревари, а това води до невъзможност да спрат на пешеходните пътеки. Само чистият късмет и случайността помагат за липсата на тежки инциденти в района, в който играят и много деца“ – пишат жителите на най-големия жилищен комплекс в Бургас.

Те се надяват да бъдат предприети превантивни мерки за ограничаване на риска от пътно-транспортни произшествия в споменатия участък.

Молбата им предстои да бъде разгледана от две постоянни комисии в Общинския съвет – по транспорт и по обществен ред, сигурност и безопасност на движенето.

Снимка: Google Maps