Големият брой заразени с ковид учители и ученици в Бургас доведе до сериозно напрежение в образователните среди. Затова алармират пред Грамофона нюз педагози и директори. Всички пожелаха анонимност, но не спестиха каква е ситуацията в голяма част от училищата в града.

„Нека започнем с масовото неносене на маски от големите деца. Още с влизането в часовете се превръщаме в пъдари. Постоянно правим забележки на учениците да слагат маските си, но те отказват.

Вместо да си ги сложат, започват да разсъждават, че маските не пазили. Всяко междучасие сме по коридорите, отново с молба да не ходят без маски“, жалват се училищни директори.

Те допълват и че редовно са свидетели на гледки като насъбрани по над пет-шест души на един чин, пиене на кафе от една чаша от няколко деца и масово струпване на големи групи в междучасията.

Друг проблем, за който директори информират е, че не навсякъде се карантинират класове при наличие на болен от ковид ученик. „Имам три деца, които отсъстваха тези дни, защото са болни, без да знаем от какво точно.

Съучениците им разбират, че едното от тях е с коронавирус. Веднага майка на друго дете от класа ни поиска обяснение – защо класът не е карантиниран. А ние от нея научихме всъщност, че детето е с ковид. От РЗИ не ни предупреждават и настава истински хаос“, споделя друг училищен директор от Бургас.

В момента при него има няколко болни педагози и няма кой да ги замества. Казва, че колегите са изключително притеснени от създалата се още в първите дни на годината ситуация и учебните процеси, които в момента вървят, са просто проформа.

За изминалото денонощие данните на Регионалната здравна инспекция отново показват, че има много болни учители и чуеници. Децата са 54, а педагозите – 7.

Малко по-късно в Бургас онлайн ще заседава Областният противоепидемичен щаб. На него ще стане ясно дали всички ученици от региона ще преминат на онлайн обучение или то ще бъде само в отделни общини. Очакванията са децата да не бъдат присъствено в клас за две седмици.

Снимка: CanstockPhoto