Шефът на бургаската полиция ст. комисар Радослав Сотиров подаде оставка още докато е на терен в парк Росенец, за да охранява двата протеста, които се провеждат там.

"Това, което искам да кажа е, че преди малко министърът на вътрешните работи ми се обади. При премиера е поведена среща, на която са обсъдени действията ни тук. Поискано е да поема отговорността за възникналия конфликт между протестиращи и полицаи. Като ръководител на мероприятието ще поема тази отговорност и си подавам оставката.“, заяви Сотиров.

Той отказа да отговаря на журналистически въпроси, но се обърна към полицаите, които в момента се намират на терен.

„Искам да благодаря на колегите. За мен те си свършиха изключително професионално работата. Държаха се мъжки и достойно при тези температури и тези градуси. За мен е важно, че не се проля кръв. Не се допусна нарушение на обществения ред. Благодаря на всички колеги“, заяви директорът в оставка.

Преди минути стана ясно, че оставката на Сотиров е била поискана от премиера Бойко Борисов, който е гледал кадрите от сблъсъците в Отманли. На извънреден брифинг министър Младен Маринов потвърди, че ще поиска оставката на бургаския шеф, но от думите му стана ясно, че не е съгласен.

„Полицаите са там, за да пазят обществения ред и да не допуснат конфликт между двете групи. Виждате, че има обвинение и от кмета, така че ние поемаме отговорност. Аз съм длъжен да му поискам оставката“, коментира Младен Маринов.

Всики, които бяха задържани в Отманли вече са освободени. Това е станало отново с разпореждането на Бойко Борисов. Пак по искане на премиера днес ще се свика и специалната комисия, която определя кои лица може да охранява НСО.

Министър-председателят е настоял шефът на ДАНС и главният секретар на МВР да гласуват „за“ отпадането на охраната на Делян Пеевски и Ахмед Доган.

Комисията ще се събере още днес, обясни главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Преди минути в ефира на Нова телевизия пък беше обявено, че Пеевски и Доган вече сами са се отказали от държавната охрана.