„Печалбата на едно търговско дружество не се формира от високите цени, а от високите обороти. А при транспорта това е задължително“. Това коментира пред Gramofona.com областният координатор на НФСБ Иван Кузманов.

Общинските съветници на партията предложиха цената на билетчето за градския транспорт в Бургас да се намали на 1 лв. Предложението им беше отхвърлено по-рано тази седмица.

Според Кузманов обаче това е първата и важна стъпка, която би накарала бургазлии да слязат от колите си и да ползват автобуси. „Твърдо мога да кажа, че при добра организация подобна мярка ще има добър ефект.

Колкото е по-оптимизирана цената, толкова и печалбата ще е по-добра“, допълни Кузманов, който е машинен инженер по образование. Според него втората задължителна мярка е подобряването на транспортната схема.

„Аз например имам автомобил, но в Бургас пътувам с такси. Нямам къде да си оставя колата, но за да сляза до центъра, трябва да хвана два автобуса. Това ще ми струва 3 лв., а с такси сумата е 2,50.

Така че цената на билета наистина е първата крачка“, коментира още Иван Кузманов. Според него в момента градът е затлачен от автомобили. Има сериозен проблем с паркирането и задръстванията.

„Ако схемата се оптимизира и стане по-удобна, и хората ще се научат, че градският транспорт е изгоден за тях“, допълни още координаторът на НФСБ.

 Категоричен е, че след като са инвестирани милиони в интегрирания градски транспорт, то той задължително трябва да стане по-бърз, по-удобен и по-евтин.

Снимка: uniconbg.com