Повод за думите му са последните промени в НПК и ЗСВ

„Моето лично мнение е, че ако прокуратурата излезе от съдебната власт, ще бъдем зависими от съответната изпълнителна власт и ще се получи хаос и намеса в работата ни”. Това коментира пред Грамофона нюз административният ръководител на Районна прокуратура – Бургас Иван Кирков.

Повод за думите му са последните промени в НПК и ЗСВ.

„Бъдейки в съдебната власт ние можем да изразяваме своята позиция по конкретни досъдебни производства напълно независимо. Това е моделът за правилното прилагане на демокрацията и на правото.

В противен случай имаме големи опасения на всеки избор за Народно събрание да се променя посоката на работата на прокуратурата, защото тя ще бъде подчинена на изпълнителната власт”, добави още Кирков.

По думите му държавното обвинение колкото и да бъде хулено, то е с една единствена цел-защита на обикновения човек, пострадал от престъпление, както и на държавните интереси.

„Прави се нещо, без да е имало обществен дебат. Съгласен съм, че има хора, които са на мнение, че прокуратурата няма място в съдебната власт , но това може да се случи единствено след обществено обсъждане. Каквото и да стане оттук нататък се надявам да е в интерес на държавата”, допълни още административният ръководител на Районна прокуратура – Бургас.