Педагози и деца участваха в различни интересни учебни занимания

Ученици и учители от бургаската езикова гимназия ПГЧЕ “Васил Левски“ прекараха няколко страхотни дни в СУ „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали по Национална програма „Иновации в действие“.

Педагози и деца участваха в различни интересни учебни занимания заедно с колегите си от ПГ „Иван Сергеевич Аксаков“ , Пазарджик. Впечатленията си от прекараното време днес разказаха пред екип на Грамофона нюз учители от Руската гимназия.

„Винаги едно общуване между колеги, които работят в различни училища, е изключително полезно, защото всеки учител може да намери нова идея или практика, които да приложи след това на собствените си ученици“, сподели Милена Андонова. 

Тя и колегите й са приятно изненадани от стриктната организация от страна на домакините. „Имахме възможност да видим една приемственост на малките към големите ученици и да оценим колко е хубаво това.

„Много е приятно да общуваш с хора, които са отдадени на професията, които работят от сърце с децата. Изключително добро впечатление ни направи и общуването на учителите с учениците. Това, че децата участват с удоволствие в различните събития. Те са до голяма степен инициатори на някои от тях.

Видяхме една добра симбиоза между всички участници в училищната общност“, категорични бяха преподавателите от бургаската езикова гимназия.

Според директора на ПГЧЕ „Васил Левски“, Весела Иванова програмата „Иновации в действие“ е изключително важна за разширяване на практиката в учебните заведения. За четири дни всички педагози и ученици обмениха опит и добри практики в иновативната дейност на училищата.

Още с пристигането си в гостите бяха посрещнати от директора на училището-домакин Милко Багдасаров, отговорника за програмата и иновациите Нешка Шопова, учители и ученици от иновативните паралелки, както и изявени представители на школа „ИстОрика“ и ученическия парламент.

Бургазлии успяха да се запознаят с материално-техническата база, от която всички гости се впечатлиха изключително много, в актовата зала на училището се проведе обсъждане на реализирането на иновациите като основа за повишаване на мотивацията на учениците за участие в учебния процес.

В знак на уважение и добро партньорство директорите на трите учебни заведения си размениха символични подаръци. Гости и домакини бяха на брега на язовир Кърджали, където в неформална обстановка и по направления се проведоха много ползотворни дискусии.

Вторият ден бе посветен на иновацията, която осъществява историкът Димитър Димов със своите ученици в школа „ИстОрика“. „ИстОрика“ развива дейността си много по-отдавна и гостите имаха възможност да наблюдават един реален учебен час на членовете ѝ, след което ръководителят Димов представи работата през годините, постигнатите успехи, реализираните национални конференции и филми.

В края на презентацията всички присъстващи се насладиха на филма за патрона на училището и оцениха креативността, знанията и уменията на участниците в школата. Следобедът включваше посещение на Перперикон с професионална екскурзоводска беседа.

В третия ден от посещението по програма се проведе открит урок по английски език в иновативния XIa клас с учител Марин Моллов. Урокът бе на тема „Спорт“, което е обяснимо поради факта, че в иновативните паралелки в гимназиалния етап на обучение са събрани всички изявени спортисти на училището, за да могат да тренират пълноценно и да постигат високи класирания в национални и международни състезания, но и да учат езици и останалите учебни предмети на отлично ниво.

Учебният час по английски показа езиковите познания на спортистите чрез изнесените от тях презентации, а във втората част на урока се включиха и гостите, доста успешно, решавайки кръстословица, включваща различни спортове, с описания на търсените думи само на английски език.

Всички гости присъстваха на отбелязването на Деня на Ботев и загиналите за свободата на България, който по традиция се чества в двора на училището. Учениците от VI клас бяха подготвили половинчасов рецитал, съдържащ интересни факти от живота на Ботев, комбинирани с рецитация на негови произведения и прочит на писмата му.

Активни участници в събитието бяха и единадесетокласниците от школа „ИстОрика“, като носеха техните портрети и гръмнаха с истинско черешово топче след рецитала и минутите мълчание под звуците на сирените в памет на загиналите за свободата на България.

Вечерта пред паметника на Васил Левски в центъра на града школа „ИстОрика“ организира вече станалия традиционен музей на открито под надслов „Миналото днес“, в което ученици от IX клас представят символи от недалечното минало – времето на социализма. Димитър Димов отчита, че и децата, и техните родители се отнасят не само с разбиране, но и с жив интерес към темата.

Последният ден от обмяната на опит по програма „Иновации в действие“ в Кърджали беше посветен на иновативни уроци по физкултура, както и демонстративни срещи по волейбол, баскетбол и футбол.

В рамките на партньорството по НП „Иновации в действие“ е предвидено гостуване на екип учители и ученици от СУ „П. Р. Славейков“ в Бургас, заедно с представители на Средно училище с езиково обучение "Ал. С. Пушкин", по време на което ПГЧЕ „Васил Левски“ ще представи своята иновация.

Екипът на Руската гимназия очаква колегите си в края на юни, за да им покаже на какво добро академично ниво е, по какви проекти работи и каква е връзката между преподавателите и бургаските ученици.