Директорът на Общинско горско предприятие в Созопол инж. Мишо Жеков е освободен от поста си, научи traffik.bg. Освобождаването на дългогодишния горски специалист идва само няколко дни след  последното заседание на Общински съвет Созопол, на което страстите се нажежиха до червено по темата за доставката на дърва за ползване от местното население.

Кутията на Пандора отвори общинският съветник от БСП Андрей Николов, който повдигна темата с изказването си : Идва зима и идва един основен проблем за населените места, а именно доставката на дърва на местното население.

Имат опасения хората по всички населени места, че те са си платили дървата, а все още не са им доставени, както  и имат информация от превозвачи, че дърва в гората няма изсечени. Моля кмета или някое вещо лице да изясни какво става?

Който е гледал заседанието на общинския съвет, което се излъчваше на живо, видя, че последва лавина от въпроси от останалите общински съветници по темата за доставката на дърва от 5 куб. м, които се предоставят на социална цена на жителите на морската община.

Шефът на горското инж. Мишо Жеков не само не успя адекватно и убедително да защити тезата си, че дърва ще има за населението, но и мина в атака, като нарече общинските съветници некомпетентни, посъветва ги да не се месят в работата на общинското горско предприятие и ги обвини в политическо говорене.

Политическото говорене, обаче дойде от него, когато обясняваше за виладжиите в населените места в общината, той ги нарече гласоподаватели, на които ще им се предоставят дърва. Той стигна и по-далеч, като разказа как са ходили с кмета Тихомир Янакиев на предизборни срещи, на които са казвали „Ние не обещаваме, ние казваме  и ние ще го изпълним“.

Точката на кипене дойде при обсъждане на докладната за продажба на 500 кубика дърва/габър и мъждрян/ на цена от 39 лв.  Инж. Жеков предизвика лавина от въпроси и основателни съмнения у общинските съветници, на които не успя да отговори. Това принуди кметът Тихомир Янакиев най- неочаквано да оттегли докладната.

Само разумното предложение на председателя на общинския съвет Георги Пинелов спаси отпадането на докладната. "Ние с този си дебат ще носим отговорност, че тези кубици ще изгният и ние реално сме нанесли вреди умишлено или неумишлено на бюджета на Общината", заяви председателят на местния парламент и призова колегите си общински съветници да гласуват против оттеглянето на докладната.

Дали решението на кмета на Община Созопол Тихомир Янакиев да освободи инж. Мишо Жеков от поста му директор на общинското горско предприятие е вследствие на това бурно и разгорещено заседание на общинския съвет или има и други причини, най- вероятно се крие в думите му по време на сесията: "Когато става въпрос за оперативната дейност има си директор и ако има доказателства, че  този директор сгреши някъде, аз ще взема моите решения, като кмет".

Осигуряването на дърва за отопление на местното население е един много наболял проблем в община Созопол и хората са много чувствителни, защото помнят годините от управлението на Рейзи, когато дървата за огрев биваха доставяни на следващата година, а не до есенните месеци, което е нормално за подпомагане през отоплителния сезон.

Снимка: Meduzata.com