Първи приоритет на местната администрация е изграждането на ново здравно заведение в Царево. Това коментира пред Gramofona.com кметът на морската община инж. Георги Лапчев.

„7 години ходене по мъките, за да стигнем до споразумението с болница „Пирогов“. Този меморандум, който подписахме не е между Лапчев и Балтов, а между Община Царево и „Пирогов“ и той все още е в сила“, заяви кметът.

Той уточни, че до края на тази година може да стартира процедурата по избор на изпълнител на проекта. Паралелно с нея трябва да се проведе и втора процедура, която е за събарянето на сегашната сграда на медицинския център, защото е опасна.

„Тя продължава да се руши. Вече сме намерили алтернатива за медиците. Ще преместим кабинетите им в други помещения, за да няма стрес и за пациентите“, уточни градоначалникът. По-голямото предизвикателство в момента е да се намери място за Центъра за спешна медицинска помощ. Кметът припомни, че има проект на здравното министерство за изграждането на нов Център. Финансиране обаче така е не било осигурено.

„Трябваше да се стартира с проекта в началото на лятото, дори и в заповедта за строителна забрана през лятото той беше упоменат, за да се направи в топлите месеци. Факт е, че финансиране от Министерството на здравеопазването няма и сега линейките нямат място.“

Инж. Георги Лапчев коментира и темата с медицинската апаратура на „Пирогов“, която в момента е в Царево. „Много спекулации се появиха по отношение на тези машини. Ние само ги съхраняваме, те са собственост на „Пирогов“. Ако болницата си ги поиска, още утре ще ги върнем, но ще бъде прекрасно, ако заработят тук“, обясни кметът. Той уточни, че вече са водени разговори с представител на новия директорски борд на „Пирогов“. „Заяви, че тази тема продължава да интересува болницата. Смяната на ръководството не означава смяна на приоритетите. Южният Пирогов ще бъде много важен не само за Царево, но за цялата област“, допълни още инж. Лапчев.

Gramofona.com припомня:

Тази година беше сключен меморандум за сътрудничество между Община Царево и болница „Пирогов“. Той предвижда тук да идват медици и специалисти от столичното здравно заведение, които да осигурят по-качествено здравеопазване в региона. Идеята е т.нар. „Южен Пирогов“ да се помещава в сградата на медицинския център. Тъй като сегашната се руши и е опасна, беше взето решение тя да се събори, а на нейно място да се изгради нова сграда, която ще отговаря и на съвременните изисквания за здравно заведение. За целта администрацията ще получи кредит от фонд „Флаг“. Сумата, за която от Общината кандидатстваха е 8 млн. лв.