Затворът в Бургас вече не прелива с лишени от свобода, както беше доскоро. Това стана ясно днес при посещението на заместник-министъра на правосъдието Николай Проданов и главния директор на ГД „Изпълнение на наказанията“ гл. комисар Васил Миладинов в морския град. Поводът за тяхната визита е 80-годишнината на Бургаския затвор, съобщиха от пресцентъра на Министерството.

Към днешна дата в помещения, отговарящи на европейските минимални изисквания за размери, площ и условия, са настанени 232 лишени от свобода при капацитет 300. В Затворническо общежитие от закрит тип „Дебелт” те са 281 при капацитет 370, а в общежитието от открит тип „Дебелт 1“ при капацитет 76 места са настанени 72 лишени от свобода.

По повод 80-та годишнина от официалното откриване на сградата на затвора бяха инициирани редица мероприятия, сред които работно посещение на магистрати и футболна среща между отборите на служителите от затвора и Регионална дирекция „Охрана“ – Бургас. В корпуса на затвора днес се проведе и тържествен концерт в зала „Хоризонт“, която бе обновена преди месец.

Изложба, изобразяваща в снимки и документи историята на затвора в Бургас, бе открита в Окръжния съд на града. По време на нея началникът на пандиза ст. комисар Бранимир Мангъров сподели, че първите запазени писмени сведения за затвора са от 1891 г. и в тях се твърди, че в тогавашния окръг има един Окръжен и четири полицейски затвора. Още тогава окръжната комисия, която ръководи Бургас след Съединението на Княжество България с Източна Румелия, проектирала строителство на нов затвор, но такова не се осъществява в продължение на 40 години. Това се случва в периода 1932-1938 г. върху безвъзмездно преотстъпен терен от Общинския съвет на града, а официалното откриване на сградата става на 11.02.1939 г. в присъствието на тогавашния министър на правосъдието Никола Йотов.

80 години по-късно лишени от свобода и задържани лица от областите Бургас, Сливен и Ямбол се настаняват в основния корпус на затвора и в затворническите общежития „Житарово“, „Строител“ , „Дебелт“ и „Дебелт 1“. След ремонт на обособена част от затвора, през март 2015 г., там са преместени и арестните помещения, които до тогава се помещават в сградата на Областната дирекция на МВР.