Не бежански лагер, а пункт за разпределение на мигранти, които търсят убежище. Това щяло да се изгражда в Малко Търново, обясни кметът на общината Илиян Янчев. Пред Gramofona.com той призна, че е научил от медиите за обществената поръчка на МВР, с която се търси кой да изгради фургонен лагер край странджанския град.

„Това, което от Гранична полиция ми обясниха е, че става въпрос за пункт, в който ще се разпределят само за 24 часа мигрантите, които са преминали през граничния контролно-пропускателен пункт. Говорим за тези, които търсят убежище, а не за нелегалните мигранти, които минават през зелената граница“, уточни Янчев и допълни: „Мисля, че нещо мащабно като бежански център няма да се направи без обществено обсъждане и без да се допитат до хората, до кмета, до Общинския съвет. До момента такова питане няма.“

Кметът на Малко Търново призова обаче ръководството на МВР да каже ясно какво ще се случва, защото в момента се спекулирало със страховете и притесненията на местните хора.

„Трябва да кажат ясно какво се прави. Ако има замисъл за бежански център, аз ще съм първият, който ще излезе на протест и ще се обявя против“, допълни още Янчев.

Междувременно стана ясно, че бургаските депутати от ГЕРБ също смятат да отправят питане към вътрешния министър Младен Маринов, с което ще поискат повече подробности за обявената обществена поръчка.