Там където е възможно, стопаните на най-близкия охраняем плаж да се грижат за безопасността на неохраняемия плаж. Това ще предложи концесионерът на ивицата в Крайморие Николай Димитров.

Предложението му идва след трагедията с 15-годишно момче, което се удави на неохраням плаж в бургаския квартал. Плажът, който Николай Димитров стопанисва е съседен на този, на който загина тийнейджърът.

„Когато хората са подали сигнал на спешния телефон, от 112 са се обадили в Бургас. Ако някой беше извикал нас, за по-малко от 4 минути на мястото щеше да има спасители“, обясни Николай Димитров.

В момента държавата прави конкурси и назначава по един спасител на най-посещаваните неохраняеми плажове. Парите, които се плащат обче са малко и позицията не е атрактивна за повечето спасители. Освен това процедурата е изключително тромава и най-често спасители се намират едва в края на сезона.

Друго предимство в предложението на Димитров е, че всеки охраняем плаж разполага с голям брой спасители, джетове, медицински екип и напълно оборудван реанимационен кабинет.

Реално много бързо и адекватно може да се организира спасителна акция, вместо да се разчита на помощта само на един спасител или пък да се чака пристигането на полиция и линейка.

Друго предложение, което Димитров сямта да отправи към Министерството на туризма, е да се увеличат правомощията на спасителите. В момента те могат да разчитат само на съвестта и разума на летовниците.

Много често обаче плажуващите не желаят да слушат или изпълняват разпорежданията на спасителите и така поставят в риск не само себе си, но и хората, които след това ги водят от морето.