Стотици хора се събраха тази сутрин на Морската гара, за да посрещнат кораба „Миранда“. С него на българския бряг пристигнаха първите бежанци от Одринска и Беломорска Тракия. Възстановката на събитията е част от 10-та национална среща „Завръщане към корените“, която за първи път събира в Бургас потомците на тракийските бежанци от цялата страна. Беше пресъздаден моментът, в който първите бежанци стъпват на българска земя, за да търсят нов живот за семействата си.

 „Искам да поздравя с добре дошли представителите на всички тракийски сдружения от цяла България. След Балканските войни, които за щастие печелим, но за голямо нещастие дипломацията губи - голяма част от териториите, където живее предимно българско население – Одринска Тракия, Беломорска Тракия, Мала Азия, Бургас и бургаски регион приемат най-голямото количество бежанци през този период“, припомни кметът Димитър Николов.

В тези години българското правителство построява над 11 000 къщи, за да се настанят бежанците от първата вълна, а регионът на Странджа се превръща в дом за хиляди преселници.

Националната среща „Завръщане към корените“ се провежда за първи път в Бургас. Основен организатор е тракийското дружество „Странджа“, а срещата на потомците се осъществява и с подкрепата на община Бургас. За събитието пристигна и председателят на Тракийското дружество Красимир Премняов.

В 13 часа в Бургаската опера започва празничен концерт. "Завръщане към корените" е най-мащабното събитие в календара на тракийските дружества от цялата страна. По традиция в него се включват хиляди потомци, които се събират заедно, са за да си припомнят драматичните събития от преди близо век.