„Новият подвижен състав изцяло отговаря на нашите очаквания. Оттук нататък можем да предложим на хората в тези влакове в пъти по-голям комфорт“. Това каза в Бургас министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на слизане от първия влак с модернизирания подвижен състав. Транспортният министър беше един от пътниците, пропътували разстоянието от София до Бургас с новите вагони. С него в композицията пътуваха и заместник-министърът на транспорта и съобщенията Бисер Минчев и управителят на БДЖ-Пътнически превози Венцислав Славков.

Влакът закъсня само с 5 минути от предвидения по разписание час 12:10, тоест измина разстоянието от София до Бургас точно за 6 часа.

„Пристигахме по-рано от предвиденото на почти всяка гара, но имаме разписание и то трябва да бъде спазено“, обясни министърът времепътуването. Той допълни, че има три участъка с доста сериозен ремонт, където скоростта е ограничена до 25 км/ч. „Ако бъдат забързани действията по тези ремонти, можем да постигнем още по-кратко пътуване между София и Бургас по Подбалканската линия“, подчерта Гвоздейков.

Министър Гвоздейков посочи, че новозакупените вагони са най-доброто, което може да бъде направено за железопътния транспорт у нас за толкова кратко време. „Очакваме другата седмица да бъде доставена втората партида от 19 вагона. Разпоредил съм на БДЖ-Пътнически превози да продължат преговорите с „Дойче бан“ за закупуване на още вагони“, заяви той.

Относно опазването на вагоните, Георги Гвоздейков бе категоричен, че е крайно време хората да променят съзнанието си и да бъдат по-отговорни към общата собственост. „Културата в Европа е друга, но трябва да разберем веднъж завинаги, че ние също сме част от Европа“, заяви транспортният министър.

Същата композиция ще отпътува от Бургас за София днес в 16:00 часа. Двата влака ще се движат по този маршрут всеки ден до края на летния сезон, информираха от Министерството на транспорта и съобщенията.