Заболеваемостта сред децата в Бургаско на възраст от 15 до 19 години остава изключително висока. „Ако средната заболеваемост от ковид в областта е 1500 на 100 000, то за учениците над 15-годишна възраст, тя надхвърля 3000 на 100 000 души“, коментира за Gramofona.com директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров.

Добрата новина е, че заболеваемостта сред по-малките деца спада. Заради многото болни, учениците от прогимназиален и гимназиален етап тази седмица се обучават на ротационен принцип. Присъствено са само седми, десети и дванадесети клас.

Училищните директори имат пълното право да поискат цялото учебно заведение да премине онлайн, ако отсъстват над 40% от децата, напомни д-р Паздеров. Той уточни, че до момента няма нито едно училище в Бургаско, което да е предприело тази мярка.

Утре или най-късно в четвъртък ще се проведе и заседание на Областния противоепидемичен щаб. Причината е, че Югоизточна България вече е в третия етап от ковид плана на здравните власти и се налага въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки.

Повечето от тях бяха въведени още тази седмица, но се очаква от другия понеделник да се определи вечерен час за заведенията. Това на практика ще затвори нощните клубове и дискотеките, тъй като при третия етап заведенията могат да работят до 22 часа.