Като серия от фалшиви новини определи кметът на Царево информацията, че плаж „Силистар“ ще се презастрои. Поводът за поредното напрежение е решение на Общинския съвет от вчера, с което беше дадено разрешение за промяна на подробния устройствен план на бившите свинарници на Силистар. Според Георги Лапчев единствената цел е да се обособи общински път, който да осигури безпрепятствен достъп до плажа.

Спорният терен е в зона Б, на повече от половин километър разстояние от самия плаж. Той не е защитена територия, тъй като е урбанизиран години преди обособяването на природен парк „Странджа“, обясни кметът.

Лапчев допълни, че ако собствениците на имота предявят инвестиционни намерения, има процедура, при която екоинспекцията ще се произнесе допустими ли са те.

На място днес пристигнаха представители на БСП, а също и екоактивистите от Корал, които категорично се обявиха срещу решението. Те смятат, че това е първа стъпка към застрояването на един от малкото диви плажове в страната.

Точно след седмица в Община Царево ще се проведе кръгла маса, в която ще се включат всички заинтересовани страни по казуса.

Очаквайте подробности!