Гимназията за изучаване на романски езици „Г.С.Раковски” в Бургас влезе в световния елит на двуезичните училища. След подготовка, продължила 6 години, днес гимназията получи френския сертификат за отлично качество на билингвалното обучение  -LabelFrancEducation.

Подобно отличие имат само 55 училища в света. За церемонията пристигна и посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан.

„Вие сте истинското сърце на франкофонията в Бургас. Заслужавате този сертификат заради ежедневната си работа и креативност”, коментира френският дипломат. Той отличи бургаската гимназия и като неоспоримия шампион по европроекти в България.

За да получи сертификата, Френската гимназия е била проверявана многократно. Нивото на преподаване на предмети като физика, химия, история и география на френски език са проследявани от експерти на френското образователно министерство.

„Този сертификат е гаранция, че обучението тук е на високо ниво”, коментира и бургаският кмет Димитър Николов. Той уточни, че до няколко месеца ще започне и пълната реконструкция на сградата на бившия интернат.

След това тя ще бъде предадена за управление на Френската и Математическата гимназии. Това от своя страна ще позволи на две от най-престижните бургаски училища да разширят приема и да увеличат паралеките си.