Областният управител на Бургас Пламен Янев продължава активна работа по заповедта на министър-председателя в оставка за извършване на проверка на адреси с над 6 лица избиратели, съобщиха от пресцентъра на институцията. Проверката цели изборните списъци да се актуализират чрез дерегистрация на лица, които не са установени на посочения от тях адреси.

Такъв е случаят с 13 адреса в Бургаска област, на които има регистрирани над 130 лица, съобщават от областна администрация. При извършена проверка от органите на реда се оказва, че на тях не са установени живущи, а къщите са видимо изоставени или разрушени. Въпреки това лицата са присъствали в изборните списъци през октомври.

Към момента най-фрапиращите случаите са в община Бургас на два бургаски адреса в квартали „Черно море“ и „Рудник“, където има регистрирани съответно по 15 и 30 лица. Органите на реда констатират, че на място има само полуразрушени къщи, в които не са установени обитатели. Сами те дават предписание регистрациите на лицата да бъдат заличени, тъй като адресите са негодни за живеене.

По подобен начин на други 138 адреса в Бургас са регистрирани 2822 лица, които след проверка също не са били установени на място. Още в началото на тази година областният управител е сигнализирал Община Бургас, която по закон трябва да заличи тези адресни регистрации.

Пламен Янев коментира, че провеждането на честни и точни избори трябва да е приоритет на всички. „Важно е да се прави навременна дерегистрация на лица от видимо необитаеми и разрушени къщи, защото по този начин се актуализират списъците за гласуване“, заяви областният управител.