Обединение „Бургас спорт” се размина с обществена поръчка за 12 млн. лева. Днес премиерът Бойко Борисов поиска прекратяването ѝ, като заяви, че кметът на Бургас Димитър Николов трябва да съобщи коя е спечелилата фирма и с кои имена се свързва.

Справка в Агенцията за обществени поръчки и сайта на община Бургас показват, че зад обединението стоят две фирми. АБ ИНВЕСТ НН ЕООД е едната, но по-интересната е втората, която е и водеща в консорциума. Става въпрос за ДЖИ ПИ ГРУП ООД. Има няколко любопитни акцента в тази фирма.

Първо, тя е под запор, показва Търговският регистър. Името на ДЖИ ПИ ГРУП обаче нашумя преди дни, когато Бойко Борисов отмени обществената поръчка за АМ „Хемус”.

Тогава коментарът беше, че има подозрения, че спечелилите фирми са близки до Делян Пеевски и Валентин Златев. Името на шефа на „Лукойл” се свързва именно с ДЖИ ПИ ГРУП. Златев отрече да има нещо общо с фирмата.

Както при АМ „Хемус”, така и при обществената поръчка в Бургас, основният мотив за прекратяването е липсата на средства. В заповедта на зам.-кметът Чанка Коралска се посочва, че нито една от фирмите, кандидатствали за строителството в „Славейков” не се вмества във финансовата рамка.

За строежа на станалия вече печално известен спортен комплекс Общината тегли заем. Той обаче не може да покрие строителството, а местната администрация не може да осигури необходимото финансиране по независещи от нея причини, става ясно от днешната заповед.