Фермери от бургаска област ще се включат в националния протест днес в София. Той е организиран от пет браншови организации в земеделието. Един от протестиращите ще е фермерът от Карнобат Танчо Енев. Той има над 320 животни, от тях близо 180 са кравите.През 2016 година Енев бе обявен за най-добър говедовъд на бургаска област.

Намалени са помощите, а всичко друго се вдигна, инфлацията, войната в Украйна, не са предвидени заради нея средства, обясни той. Цените на млякото са много ниски, едвам свързваме двата края и то със загуби, твърди фермерът. Работя и около три хиляди декара земя и си произвеждам всичко, затова оцелявам.Хванали сме се и няма какво да правим, защото изпълняваме Програми по 4.1 и 4.2. Енев очаква помощите :

"Едните помощи трябваше да ги вземем по-рано, това беше за обвързаното, защото необвързаното винаги го дават по-рано.Според графика за субсидиите за обвързаното ще бъде до края на януари месец, това означава, че ще се точат два месеца, имам предвид от първи декември до 30 януари."

За всичко плащаме, за храна, за лекари, заплатите на хората не можем да вдигнем, обясни още Енев. При нас се работи денонощно, обясни той и подчерта, че не може да съкращава персонал, той като и без това трудно намира хора, които да работят.

Сухите млека също са проблем, каза фермерът. Украинското сухо мляко като се разреди става 40 стотинки.Българското се използва само за мая. Войната в Украйна оказа негативно влияние тук, заради нея се вдигнаха цените на горивата, на торовете. Миналата година торихме с тор, която беше 2000-2200 лева. Накрая, някои колеги не можаха за зърното да хванат и 40 стотинки, отбеляза Енев и допълни, че и сушата затруднява стопаните:

"Най-много разходи има при животните, тези субсидии, които ги дават,  са нищо. По 300-400 лева на животно се падат"

Преди години пак сме имали възражения, проблеми, нашите ръководители на организациите винаги са били във война с правителството, подчерта той.

Танчо Енев добави, че не приема твърдения от рода "големите няма да се наядат".  Какво означава това, пита той:

"Каквото вземе големият, ще вземеш и ти като разценка. Това, че ти имаш по-малко животни, а другият повече, не означава, че на теб са дали по-малко. Да направят една ревизия да се види, колко са получили като суми през годините и какво са направили! Да се види дали са се  развили или само са похарчили субсидиите да си купят жилище или по-хубава кола! Аз знам много такива колеги, цял ден са кравите на паша, нито зърно им се дава, нито се прави нещо повече.Парите не се дават на хората, от които може да се очаква някакво развитие. Субсидира се, за мен,сивата икономика "

Източник: https://bnr.bg/