Мегапроектът на ВиК – Бургас за 460 милиона  лева, финансиран от ЕС, забуксува в бургаския квартал „Лозово“. За казуса разказва БНР.

Стотици хиляди левове дължи фирмата – изпълнител на проекта „Алфавил Строй“ към подизпълнителите. От своя страна те спират работа преди 3 месеца. От бургаското  ВиК дружество удължават крайния срок за извършване на ремонтните дейности в квартал „Лозово“ до края на месец септември. Остава въпросът къде са парите, осигурени от ЕС.

От Станимир Георгиев тръгва веригата от неизплатени средства за извършената работа по  проекта за подмяна на водопровод и канализационна мрежа в бургаския квартал „Лозово“, който е разкопан преди година. Дейностите се бавят, а жителите протестираха.

За изпълнител на водния цикъл на квартал „Лозово“ чрез обществена поръчка е избрана фирма „Алфавил Строй“. Тя наема подизпълнител.

Мирослав Бакалов от фирма „Водолей груп“ обясни, че фирмата му е спряла работа от февруари поради липса на плащания от страна на фирмата изпълнител.

"Тя си е взела всичко от ВиК, но нищо не е пуснала към нас. Има за подмяна още няколко километра водопровод и канализация. Срокът беше март, но той се удължи с половин година. Едва ли и до края на новия срок ще бъде приключена работата"

Фирмата дължи пари на 30 свои работници. Тя трябва да получи около 300 хиляди лева. 

Пред БНР се оплакаха и други подизпълнители, завлечени с пари от Станимир Георгиев.

„Още със старите му фирми. Изгорял съм с около 300 хиляди. Той винаги работи с различни фирми.“

„За три месеца ми дължи 20 хиляди лева. Не се сблъсквам с некоректността му за първи път.“

„Около 50 хиляди.“

„Аз съм с верижния багер и ми дължи около 40 хиляди.“

Станимир Георгиев заяви пред БНР, че всичко дължимо ще бъде  разплатено.

„В рамките на седмица“.