Кметът Димитър Николов взе отношение по идеята 6 декември, Никулден, да бъде обявен за неработен в Бургас. На този ден градът чества своя празник. Предложението дойде в средата на миналия месец от началника на затвора в Бургас – старши комисар Бранимир Мангъров. В писмо до кмета, областния управител и председателя на Общинския съвет той посочи, че работният празник води до редица неудобства както за работещите родители, така и за ръководителите на всички държавни, общински и частни структури, които срещат очакванията на служителите си – да бъдат освободени по-рано от работа, за да изведат децата си за празника и да приготвят празничната трапеза.

„Чух за тази инициатива и помолих да бъде внесена официално, тъй като това трябва да е решение на Общинския съвет. Появиха се коментари „За“ и „Против“, нормално е в Бургас всяка нова инициатива да се възприема с подкрепа и обратното. Има практика на някои места в страната градските празници да бъдат обявявани за нероботен ден, както има и обратната практика. Бизнесът е против. Училищата така или иначе не работят на 6 декември. Някои от компаниите са „За“ това предложение. Всичко е въпрос на решение на Общинския съвет. Но всяка нова инициатива е интересна и ние ще я подложим на коментар и на обществено обсъждане, разбира се“, коментира Николов.

Предложението вече е внесено за гласуване във вид на докладна записка от председателя на местния парламент Севдалина Турманова, показа справка на Gramofona.com. В нея тя посочва, че областният управител Вълчо Чолаков е изразил положително становище за обявяване на 6 декември за неприсъствен ден на територията на община Бургас. Турманова предлага на Общинския съвет да подкрепи положително тази идея и да възложи на Кмета на община Бургас да извърши последващите, съгласно закона, действия.