Хафисе Мехмедали посрещна Рамазан Байрам в родното си село Речица. Чаровната дама е студентка по педагогика в Университет „Проф. д-р Асен Златаров” и част от Централния оперативен съвет на младежката структура на Движението за права и свободи. От вчера тя е при най-близките си роднини, за да бъдат заедно на днешня празник.

„Рано сутринта, към 7 часа мъжете ходят в джамията за специална молитва. След като се върнат се целува ръката на тези в семейството, които са в къщата. Започва се от най-големия. Иска се и прошка. Даваме си подаръци под формата на пари или бонбони. После всички заедно закусваме, след което излизаме и обикаляме другите роднини, където също им целуваме ръце и им искаме прошка“, разказва за Грамофона нюз Хафисе.

Тя е повече от щастлива, че е в компанията на майка си и баща си, баба си, дядо си, сестра си, зет си и пламенника й.

На трапезата днес задължително има баклава, сладкиши, торти, баница с фиде.

„Където и да отидем, навсякъде има много сладко, но за разнообразие вече забелязвам, че се приготвят и солени неща. Хубавото на празника е това, че масата ни обединява, защото не винаги можем да седнем и да се храним сутрин, обед и вечер заедно с близките.

Дори и празникът да е през седмицата, повечето работодатели се съобразяват с нас и ни освобождават – кой от лекции, кой от работа. За тези, които не успяват, има още няколко дни, за да могат и те да се съберат с близките си“, казва младата дама.

Тя описва атмосферата в руенското село днес като много динамична и приятна. „Улиците са пълни с коли, не можем да се разминем. Поздравяваме се едни- други, дори и да не се познаваме. Усещането е сякаш има сватба в селото. През целия ден бях с повдигнато настроение“, признава Мехмедали.

Тя е доволна да вижда, че всичките й роднини са щастливи и усмихнати. „Хора, които дълго време не можем да видим, сега сме с тях. Днес наистина забравих за всички ангажименти, които ме чакат и много се радвам, че младите успяваме да пазим традициите, колкото и светът да е модернизиран“, допълва щастлива Фафисе Мехмедали.