Национален протест на строителния бранш ще се проведе на 27, 28 и 29 юли 2022 г. както в София, така и на територията на цялата страна, съобщиха от Българската браншова камара „Пътища“.

В Бургас сборният пункт е обходът на града по пътя към автомагистрала „Тракия“. Началото на митинга е определено за 9 часа, предвижда се затваряне на движението от 10 до 11 часа.

Междувременно от КНСБ излязоха с декларация, свързана със ситуацията в строителния бранш.

„Влошената ситуация в строителния бранш поставя под риск упражняването на правото на колективно трудово договаряне на фирмено и отраслово ниво. Заявяваме, че сме готови да отстояваме нашите искания с всички позволени от закона средства, включително чрез протестни и стачни действия“, се посочва в депешата.

„Инфлацията вече обезцени доходите на работещите, които повсеместно губят покупателна способност, при това не от вчера, а в продължение на близо една година. Личната инфлация на работещите в строителния бранш, а и не само за тях, е много по-голяма от средната за страната. Тези хора не са спрели работа и изпълняват коректно и съобразно всички изисквания своите задължения“, пишат от КНСБ в протестната декларация.

Според синдиката рискът от нереализирани строителни обекти в България нараства с всеки изминал ден, а това ще доведе до загуба на милиарди левове планирани инвестиции, както и до висок ръст на безработицата сред българските строителни работници.

От неразплатените близо 720 милиона за извършени строително-монтажни дейности, около 100 милиона са дължими средства за работни заплати на работещите в засегнатите строителни фирми, посочват от синдикалната организация.

„Ситуацията е силно притеснителна и трябва да се говори за запазване на работните места, защото, ако дадените обекти не бъдат завършени в срок, държавата ще трябва да възстанови милиарди по европейските програми, а тежестта за това ще понесат работещите в отрасъла и всички български данъкоплатци“, пишат още от КНСБ.

От синдиката настояват за незабавно изплащане на средствата за работни заплати в сектора и тяхната спешна актуализация за покриване на кумулативната инфлация в страната.

Поради опасността от закриване на фирми и трайна загуба на работна ръка, настояваме за гаранции за финансова стабилност на българските строителни фирми, чрез продължаване дейността на всякакъв вид строителни обекти, се посочва още в декларацията.

Документът е изпратен до Мирослав Иванов, изпълняващ длъжността председател на Народното събрание, премиера в оставка Кирил Петков, министъра на финансите в оставка Асен Василев, министъра на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов, инж. Илиян Терзиев, председател на Управителния съвет на Камарата на строителите в България и инж. Стефан Чайков, председател на Управителния съвет на Българската браншова камара.