Етнографският музей на град Бургас ще посреща своите посетители на нов адрес от 12 май тази година. Това се налага поради предвидени консервационно-реставрационни дейности на постоянната сграда на Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей.

Новият дом на музея се намира на ул. „Княз Александър Батенберг“ 12-14. Това е изключително красива стара сграда, построена през 1910 година по проект на известния италиански архитект Рикардо Тоскани. В нея е живял един от кметовете на град Бургас от периода след Освобождението – Никола Александров.

Къщата е собственост на „Гранд Хотел и СПА Приморец“ и е предоставена за временно и напълно безвъзмездно ползване на музея.

„Когато чухме, че Етнографският музей има нужда от нов дом, веднага се роди идеята и в представите ни изникна къщата на Порт Прим Арт център – автентично място, част от истинския стар Бургас. Изключително подходящо място, което да съхрани и представи традиционната култура и бит на град Бургас“, коментират от „Гранд Хотел и СПА Приморец“.

Освен като място за представяне на експозицията на музея, в сградата ще се пазят и всички материали от фондохранилището на Етнографския музей.

През 2018 г. сградата е ремонтирана и става част от културното пространство на града под името „Прим Арт Център“. От тогава до днес тя е била дом на редица изложби на съвременно българско изкуство, музикални събития, литературни четения и др. Няколко поредни години къщата бе една от специалните локации, част от фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест, чийто инициатор и организатор е „Гранд Хотел и СПА Приморец“, със съдействието на Община Бургас.

В новата музейна сграда се планира да се организират уъркшопове, творчески работилници, възстановки на български обичаи, като екипите на „Гранд Хотел и СПА Приморец“ и Регионалния исторически музей в Бургас изявяват намерението си за съвместна дейност и по организирането на конкретни събития.

„Радваме се, че нашите гости от близо и далеч ще могат да се докоснат до традиционната култура и бит на Бургас и региона, и то само на една крачка от хотела“, допълват от екипа на „Приморец“.

Снимки: Гранд Хотел и СПА Приморец