Пускането на контейнерния влак между Бургас и китайския град Джънджоу ще улесни изключително много електронната търговия, а българският град ще се превърне във втория логистичен център за търговия с азиатската държава. 

Това стана ясно след като китайска делегация, водена лично от зам.-кмета на Джънджоу - Януей Ху посети Бургас, за да финализира детайлите по работата на жп линията между двата града.

 В двустранната среща от страна на община Бургас участваха зам.-кметът Красимир Стойчев, директорът на дирекция "Икономика и стопански дейности" Ивелина Стратева и председателят на Борда на директорите в Индустриалния парк Златина Георгиева. 

В делегацията от Китай, освен представители на местната власт, присъстваха бизнес партньорите по проекта и китайският оператор ZIH, който изпълнява подобна линия до германския град Хамбург. Основната цел на визитата беше да се уточнят детайли с българския партньор по проекта. 

Джънг Джоу е основен транспортен хъб в централната част на Китай с население над 9,5 млн. души.

Решението за откриването на новата жп линия Джънджоу - Бургас беше взето през декември 2015 г., а от месец март започна реалната работа по нейното организиране. Зам.-кметът на Джънджоу Януей Ху сподели, че административните процедури са към своя край, а реални резултати от проекта се очакват през октомври тази година. 

"Очарован съм от вашия град и съм сигурен, че това е само първата стъпка в бъдещото ни сътрудничество", каза Януей Ху.

По време на престоя си в Бургас китайската делегация посети "Порт България Уест" и се запозна с неговите възможности. Зам.-кметът на Джънджоу Януей Ху показа възхищението си от видяното на наша земя, като по време на неформалните срещи носеше тениска с надпис "АЗ ОБИЧАМ БУРГАС".