Два остават към момента регистрираните случаи на коронавирус в община Поморие. Вирусоносителите са под строга карантина до 26 април. Към днешна дата всички поставени под карантина хора на територията на морската община са общо 65 души, като те се проверяват всеки ден. Информацията съобщи местният кмет Иван Алексиев за Gramofona.com.

Храмовете в община Поморие за Цветница ще бъдат отворени. В събота ще се направи пълна дезинфекция на всички църкви и пространствата около тях. Върбовите клонки ще се раздават отвън светите сгради, като ще се спазва необходимото превантивно разстояние между хората.

Другата седмица ще се направи среща с игумена на местния манастир „Св. Георги“ и с поморийските свещеници, на която ще се обсъди как ще се действа и на Великден.  

В Поморие се спазват всички противоепидемични мерки, дезинфекцират се улиците, автобусите, обществените сгради. Осигурени са маски, дезинфектанти, защитни облекла на хората, които разнасят храни на възрастните хора по домовете, увери Алексиев.

У бизнеса има притеснение относно икономическата ситуация, ресторантите не работят. Но общинарите са реагирали бързо, като са ги освободили от наеми, предстои местният парламент да гласува и разсрочване на такса смет.

„Хората проявяват разбиране. Да се надяваме, че скоро ще приключи всичко това и поне юли и август да имаме туристи“ – коментира поморийският кмет. Той призова да се спазват указанията на националния оперативен щаб и да си стоим вкъщи.